2016. június 13., hétfő

Az év utolsó technikaórája

Az utolsó héten már nem fog a kréta, nem fog az agy... - szokták skandálni a diákok. (Milyen igaz ez!) Ezért terveztük az utolsó napokra a pogácsasütést. Négy csoportot alakítottunk ki, és még pénteken megbeszéltük, hogy ki mit hoz.
         
Túrós pogácsa
         Hozzávalók: 25 dkg túró (félzsíros)
                               25 dkg Rama margarin
                               30 dkg liszt (amiből kicsit elveszünk a deszka lisztezéséhez)
                                só (kb. 1 púpos mokkáskanálnyi)
                               1 tojás felverve a tészta kenésére
                               reszelt sajt vagy szezámmag a pogácsák tetejére

Sajnos reggel derült ki, hogy néhánya elfelejtették hozni a megbeszélt anyagokat. Volt olyan csoport, akik bizony emiatt bajba kerültek. Viszont 3 csoport nagyon ügyesen megszervezett mindent. Pogácsa-történelemmel kezdtük, mert a gaszronómiához is érteni kell-
Jó volt nézni a sürgés-forgást.

        Elkészítése: A túrót áttörjük villával, összegyúrjuk a liszttel, sóval, margarinnal. (Ha nem akarjuk azonnal sütni, akkor fóliába csomagolva eltehetjük a hűtőbe 1-2 napig is.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, ha kicsi a pogácsaszaggatónk. Nem szabad nagyon vékonyra nyújtani, mert kiszárad. Megkenjük a tojással, megszórjuk sajttal. Úgy szaggatjuk, hogy kevés legyen a "hulladék", mert a maradék anyagot újra összegyúrjuk, stb. Majd tepsire helyezzük. Nem kell sütőpapírt tenni alá, és kizsírozni sem. Előmelegített forró sütőben (kb. 200 fokon ) sütjük, Kb 20 perc kell a sütéshez.

Sajnos az iskolai tűzhely sütője nem dolgozott olyan gyorsan, amennyire szerettük volna. Viszont nagyon gyorsan megettük.

Ezt a pogácsát kezdőknek ajánlom, vagy olyan alkalmakra, amikor gyors és finom vendégvárót szeretnénk készíteni. Ezt ugyanis nem lehet elrontani. (Ildi néni megjegyzése)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.